Tarator – bulgāru aukstā zupa

Sastāvdaļas

  • 500 ml vai jogurts bez piedevām
  • 4 nelieli svaigi gurķi
  • 0,5 glāze ar izlobītiem vālriekstiem
  • 4 daiviņas ķiploka
  • dilles
  • sāls

Bulgāru “Tarator” – aukstā zupa no rūgušpiena un gurķiem, eļļu un piedevām. Tas nu informācijai, jo šo recepti mazliet apgreidojām Latviešu vēderiem. Sākumā šo zupu pagatavojām atbilstoši klasiskajai receptei, bet tad pamēģinājām atvieglotu versiju, bez eļļas. To arī iesakām. Bulgārijas jogurtu ar īpašo Lactocbacillus Bulgaricus baktēriju, kas jogurtam piedod tā oriģinālo garšu un konsistenci, kas sastopama tikai Bulgārijas dabā Latvijas veikalos neatradām. Bet aizvietojot to garša zupai tomēr sanāk ļoti tuvu oriģinālam.

Pagatavošana

1. Lakto ieliet bļodiņā un sakult ~ 4 min. Gurķus nomazgāt, nosusināt, nogriezt galiņus. Sagriezt tievās strēmelītēs un pārbērt ar sāli, lai tie sāk atdot sulu.
2. Nomizot ķiploka daiviņas un sastampāt kopā ar valriekstiem,līdz veidojas viendabīga masa. Ķiploku un valriekstu masu samaisām ar lakto. Mazliet uzputojam. Atlikušos valriekstus sīki sakapāt. Tālāk pie lakto pievienojam sakapātos riekstus, gurķus ar visu sulu, smalki skapātas dilles. Pieberam sāli un samaisām.
3. Ja zupa sanākusi ļoti bieza, to var atšķaidīt ar aukstu vārītu ūdeni. Bulgārijā pie Taratora pasniedz atsevišķu bļodiņu ar smalcinātu ledu.