Svētku cālis pildīts ar aknām un kūpinātu krūtiņu

Sastāvdaļas

  • 1 cālis
  • Pildījumam:
  • 400g cāļa aknas
  • 200g kūpināta krūtiņa
  • 2 sīpoli
  • 25g žāvētas dzērvenes
  • 30g cidoniju sukādes
  • 25ml konjaks vai brendijs
  • 10g sviests
  • sāls, pipari

Ja tu neesi pārliecināts par savām kulināra spējām, rekomendējam gatavot kaut-ko vienkāršāku. Taču šī recepte nav domāta tikai iesācējiem – tā ir pietiekami garšīga un grezna, lai to gatavotu visi. Un ja tev garšo aknas, mēs iesakam pildījumu gatavot vairāk – tas ir tik garšīgs, ka par daudz nebūs. Pildījumu, kas paliek pāri, var droši likt cepamā trauka apakšā, zem cāļa, un jau gatavu pasniegt ar grauzdiņiem.

Pagatavošana 100 min 6 porcijas

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
2. Gatavo pildījumu. Aknas sagriež pēc iespējas smalkāk. Krūtiņu un sīpolu sagriež mazos kubiņos. Sukādes sagriež mazākos gabalos. Pannā izkausē sviestu un apcep tajā sīpolus un aknas. Pievieno krūtiņu un cep vēl minūtes 5. Tad pievieno konjaku vai brendiju, žāvētas ogas un sukādes, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Cep, kamēr aknas ir gatavas.
3. Cāli noskalo zem tekoša ūdens, nosusina ar papīra dvieli. No ārpuses cāli ierīvē ar sāli un pipariem. Iekšpusi piepilda ar pagatavoto pildījumu. Ja pildījums paliek pāri, to droši var likt cepamā traukā. Cālim sasien kopā kājas un pārliek cepamā traukā. Cep cepeškrāsnī apm. 1 stundu un 15 minūtes. Pārbaudi gatavību un pēc nepieciešamības cep vēl. Ik pa brīdim vistu apsmērē ar taukiem, kas izdalās cepšanas laikā.
4. Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem, Briseles kāpostiem vai griķiem.