Šurpa dekhānu gaumē

Sastāvdaļas

  • 600-700g jēra gaļa ar kauliem
  • 1 vidējs sīpols
  • 4 vidēji lieli kartupeļi
  • 5 koservēti tomāti bez ādas
  • 5 ēd.k. vīriešu zapte
  • zaļie loki
  • sāls, svaigi malti pipari

Pieminot uzbeku virtuvi jebkurš gardēdis minēs īpašo zupu – šurpa. Mastava, mašhurda, mošova un aukstais čalops – tā varētu turpināt ilgi jo ilgi. Uzbeku virtuve ir bagāta ar dažādām zupām. Ir vērts šīs zupas kaut reizi pagatavot un iepriecināt mājiniekus. Mazliet savādāk, bet mūsu gaumei saprotami. Nobaudiet!

Pagatavošana 90 min 4 porcijas

1. Kaulus noskalot un ielikt katlā kopā ar 1 sīpolu. Pārliet ar 2,3-3l ūdens. Uzvārīt, noņemt putas un vārīt uz minimālas uguns apm. 1 stundu. Buljonu izkāst, pārliet tīrā kastrolī. gaļu atdalīt no kauliem, smalki sagriezt uz atgriezt buljonā.
2. Kartupeļus nomizot un sagriezt 6 daļās. Kartupeļus pievienot buljonam un vārīt 15 min. Pievienot pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
3. Tomātus smalki sakapāt vai saspiest ar rokām. Pievienot vīriešu zapti un samaisīt. Lokus smalki sagriezt.
4. Ar šūmkaroti salikt pa šķīvjiem biezumus – kartupeļus un gaļu. Pa virsu liek 2-3 ēd.k. tomātu mērces un pārlej tam visam pāri buljonu.
5. Pasniedz nekavējoties, pārkaisot ar zaļiem lokiem.