Sopa Alentejana – portugāļu zupa ar spāņu akcentu

Sastāvdaļas

  • 500 g tomātu
  • 200 g caurauguša pavēderes šķiņķa
  • 150 g čorizo desas
  • 4 olas
  • 4 šķēles saldskābmaizes bez garozas
  • 1 liels sīpols
  • 1 liela ķiploka daiviņa
  • 1 sauja vīnogu bez kauliņiem
  • ½ zaļās paprikas pāksts
  • ½ sarkanās paprikas pāksts
  • 2 ēdk. eļļas
  • 2 ēdk. etiķa
  • 2 ēdk. sakapāta koriandra
  • 1 tējk. balto piparu graudiņu
  • malti pipari
  • sāls

Šī portugāļu zupa ar spānisku akcentu tiek ieteikta kā asinsriti veicinoša un asinsspiedienu pazeminoša – galvenokārt desā esošās asās paprikas un balto piparu dēļ.

Pagatavošana 60 min 4 porcijas

1. Šķiņķi sagriez plānās strēmelītēs, desu – šķēlītēs, nomizotu sīpolu sakapā, paprikas pākstis un tomātus sagriez mazos gabaliņos. Maizi arī sagriez gabalos. Nomizotu ķiploku saspaidi. Vīnogas pārgriez uz pusēm.
2. Pannā sakarsē 1 ēdk. eļļas, pievieno gaļu un desas un apcep kraukšķīgas. Pievieno papriku un sīpolus un vēl pāris minūtes pacep.
3. Katlā ieber maizi, koriandru un ķiploku, pielej atlikušo eļļu, sāli, piparus un samaisi.
4. Pārlej ar 2 l verdoša ūdens. Pievieno tomātus un tik ilgi maisi, līdz maize izšķīst.
5. Otrā katlā uzvāri 1 l ūdens un pielej etiķi. Uzmanīgi iesit pa 1 olai tā, lai neizšķīst. Kad baltums sarecējis, bet dzeltenums vēl nedaudz mīksts, saudzīgi izcel laukā.
6. Smel zupu šķīvjos, ieliec sacepto gaļu ar desām, katrā šķīvī pa olai un pārber ar vīnogu pusītēm.