Šmorēts trusis ar sinepēm un timiānu

Sastāvdaļas

  • 1 vesels trusis (līdz 1,5kg)
  • 6-8 kartupeļi
  • 2 sīpoli
  • 1l dārzeņu vai vistas buljons
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3 ēd.k. olīveļļa
  • 3 ēd.k. ābolu etiķis
  • 1 ēd.k. Dižonas sinepes
  • timiāns
  • sāls

Pēdējā laikā mūsu dzīvē atgriežas senatnīgas lietas, tai skaitā arī receptes. Mums ļoti patīk vārdiņš “šmorēt”. Tas uzreiz atsauc atmiņā Omīti un liekas, ka ēdiens arī kļūst ar mīļu “senatnes” piegaršu. Arī garša šim trusim ir kā agrākos laikos… Nu varbūt toreiz lietoja citas sinepes, bet tā jau ir detaļa.

Pagatavošana 120 min 6 porcijas

1. Trusi noskalo, nosusina un sagriež porcijas gabalos. Kartupeļus nomizo, sagriež 4-6 daļās atkarībā no kartupeļa lieluma. Sīpolus nomizo, sagriež daiviņās.
2. Pannā uzkarsē eļļu. Apcep tajā sīpolus, ķiplokus un trusi. Pārliek pīlē vai romiešu podā, pievieno kartupeļus. Buljonam pievieno etiķi un sinepes, pēc garšas sāli, samaisa un pārlej pāri trusim. Pa virsu uzliek timiāna zariņus. Trauku apsedz ar vāku un liek cepeškrāsnī. Cep 190 grādos apmēram 1, 5 st. Tad noņem vāku un pasautē vēl 10-15 minūtes.
3. Pasniedz ar skābētiem kāpostiem vai marinētiem gurķīšiem.