Šķiņķis ar cidoniju-apelsīnu mērci

Sastāvdaļas

  • 1.8kg kūpināts šķiņķis
  • 1l sidrs
  • 1l ābolu sula
  • 1 liels sīpols
  • 100g gaiši brūns cukurs
  • 50g sviests
  • 8 piparu graudiņi
  • 1 tējkarote sinepju pulveris
  • ½ tējk samaltas krustnagliņas
  • veselas krustnagliņas
  • 1 lauru lapa
  • ½ tējk kanēlis
  • dažas ķiploka daiviņas
  • Cidoniju-apelsīnu mērcei:
  • 3 ēdamkarotes (45g) cidoniju želeja
  • 3 aplesīnu rīvētas miziņas un sula
  • 1 citrona rīvēta miziņa un sula
  • 10g sinepes ar gradiņiem
  • 1 tējkarote (5ml) sarkanvīna etiķa
  • medus pēc garšas

Līdz vēl nesenajam laikam cidonijas bija iekarojušas mūsu virtuvē vietu gatavotas ar sīrupu vai sukāžu veidā. Šī skābā oga īstenībā ir lieliska saderībā ar gaļas ēdieniem un piemērota dažādu mērču gatavošanā. Izmēģini!

Pagatavošana 4 porcijas

1. Uzkarsēt krāsni līdz 220 grādiem.
Šķiņķi iemērkt uz visu nakti aukstā ūdenī. Notecināt un pārlikt lielā katlā. Pievienot sidru, ābolu sulu un pieliet ūdeni tik daudz, lai tas nosedz gaļu pilnībā. Pievienot sīpolu, lauru lapu, piparus un uzvārīt. Noņemt putas un samazināt uguni. Vārīt apm. 1,5 stundu.
2. Ar asu nazi ādu iegriezt krusteniski. Sajaukt sviestu ar cukuru, sinepēm un kanēli un ar šo mērci apsmērēt ādu. Katrā kvadrātiņā iespiest krustnagliņu. To vieglak darīt, ja vispirms izdur caurumiņu ar koka irbulīti un tad tajā vietā iesprauž krustnagliņu. Cepeti cep krāsnī 15-30 minūtes, vai līdz brīdim, kamēr ādiņa ir kraukšķīga un zeltaina.
3. Tikmēr katliņā izkausēt cidoniju želeju, pievienot apelsīnu un citronu mizas un sulu un kārtīgi samaisīt. Pievienot sinepes un etiķi, pēc garšas medu.
4. Šķiņķi pasneidz ar vārītiem kartupeļiem un mērci.

| View