Šampinjonu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • svaigi šampinjoni
  • 1 sīpols
  • saldais krējums
  • sāls un svaigi malti pipari pec garšas

Šampinjoni ir vispopulārākā un iecienītākā kultivētā sēne, kas savu nosaukumu ieguvusi no franču valodas(champignon). Tas ir universāls produkts, šampinjonus var izmantot svaigus, kaltētus, konservētus un pagatavot visdažādākajā veidā un visa gada garumā. Tie lieliski garšo kopā ar gaļu, dārzeņiem un daudziem citiem produktiem. Uzturvērtības ziņā spēj aizstāt gaļu. Svaigi šampinjoni satur iedarbīgu vielu — tirosināzi, kas stimulē asinsriti. Francūži apgalvo, ka regulāri uzturā lietojot šampinjonus, vismaz trīs reizes samazinās aterosklerozes, infarkta un sirds un asinsvadu slimību risks. Agrāk šampinjonus uzskatīja par delikatesi. Mūsdienās Eiropā ir ap 40 dažādu veidu šampinjonu, dažas sēņu šķirnes, kas aug savvaļā ir arī indīgas. Veikalu plauktos atrodami dažāda lieluma trīs krāsu šampinjoni: balti, gaiši brūni un brūni. Ledusskapī tos svaigus var uzglabāt 3–4 dienas.

Pagatavošana

1. Sēnes nomazgāt un nosusināt. Sagriezt sīpolus un šampinjonus (pilnīgi vienalga kā) un apcept nelielā eļļas daudzumā. Pārlikt katliņā, pārliet ar ūdeni un kādas 7-10 min. pavārīt. Atdzesēt un blenderī sasmalcināt. Pievienot sāli, piparus. Gatavai zupai pieliet klāt saldo krējumu, tie kuri vēro svaru var likt 10% krējumu. Vēlreiz uzvārīt.