Liellopa gaļas krūtiņa ar dzērveņu mērci

Sastāvdaļas

  • 1,5kg liellopa gaļas krūtiņa
  • 200ml medalus vai sarkanvīns
  • 1/2 tējk. malta sarkana paprika
  • 1/2 tējk. malts kanēlis
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3-4 krustnagliņas
  • 5-6cm rīvēts svaigs ingvers
  • Dzērveņu mērcei:
  • 250g svaigas dzērvenes
  • 50ml medalus vai sarkanvīns
  • cukurs

Ziemassvētkos viesu lūgšana agrīnajos laikos bija izplatīts labdarības pasākums. Tika uzskatīts, ka viesi – parasti ciema nabadzīgākie ļaudis, amatnieki, zeļļi, arī svešinieki – nesa laimi un pārticību. Bet ja neko nedos svešiniekam, kas prasīs ēdienu pie nama durvīm, tad turpmāk būs jācieš bads pašam mājas saimniekam. Lai tā nenotiktu, šeitan vēl viena recepte svētku galdam.

Pagatavošana

1. Nelielā bļodā sajauc kopā medalu vai sarkanvīnu, papriku, krustnagliņas, smalki sakapātas ķiploku daiviņas, kanēli un ingveru. Ja lieto sarkanvīnu, tad pievieno 2 ēd.k. medus. Kārtīgi samaisa.
2. Gaļu ieliek cepamā formā, pārlej ar marinādi un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 10 min. 200 grādos, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un turpina cept vēl apm. 1 st, ik pa brīdim aplejot ar marinādi.
3. Gaļu izņem no formas un atdzesē. Marinādi pārlej katliņā un vāra tik ilgi, līdz paliek puse no iepriekšējā apjoma. Pusi no dzērvenēm sablendē ar vīnu vai medalu, pievieno pēc garšas cukuru un pārlej katlā. Tur pat pievieno atlikušās ogas. Karsē 1-2 min.
4. Gaļu sagriež plānās šķēlītēs un pasniedz ar mērci.