Inku kalendārā tika minēts viens no diviem dienas laika noteikšanas veidiem: kartupeļu vārīšanas ilgums noteica laika mērvienību. Aptuveni 1 stunda atbilda kartupeļu vārīšanas ilgumam. Šodien kartupeļus nav jāvāra tik ilgi, bet tāpēc tie nav kļuvuši mazāk garšīgi. 1. Jaunos kartupeļus kārtīgi nomazgāt, pārlikt uz cepešpannas. Ķiploku daiviņas notīrīt, saspiest ar plato naža daļu un pievienot kartupeļiem. Apslacīt ar eļļu un cept iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz kartupeļi gatavi. 2. Zirnīšus noblanšēt. Pākšu pupiņas sagiezt mazākos gabalos un arī noblanšēt. Redīsus sagriezt šķēlītēs. Sastāvdaļas
Pagatavošana
Krējumu sablendēt ar ķiploka daiviņām, pievienot pēc garšas svaigi maltus piparus un sāli.
3. Lielā bļodā sajaukt kopā kartupeļus, pupiņas, zirnīšus, redīsus, sasmalcinātus zaļos lokus un pārliet visu ar mērci. Viegli apmaisit un uzreiz pasniegt.
Jauno kartupeļu salāti
