Gaļas zupa Emīla gaumē

Sastāvdaļas

  • 1 liellopa mēle
  • 2 vidēji lielas liellopa nieres
  • 200g kūpināts bekons
  • 300g kūpinātas desiņas
  • 300g liellopa gaļa
  • 300g cūkgaļa
  • 3 vidēji lieli sīpoli
  • 6 vidēji lieli marinēti gurķi
  • 3-4 ēd.k. kaperu
  • 4 ēd.k. tomātu pasta
  • sāls, pipari
  • zaļumi un krējums pasniegšanai
  • 1/3 gl. etiķa
  • 2 ēd.k. dzeramā soda nierēm

Vai atceraties Emīlu no Lennebergas? To pašu ziķeri, kurš iebāza galvu zupas terīnē. Jā, šo puiku, laikam, zina visi. Bet kādu tieši zupu todien ēda Svensonu ģimene? Nezināt? Pusdienās bija izvārīta gaļas zupa. Tieši šīs zupas recepti piedāvājam arī jums.

Pagatavošana 120 min 6 porcijas

1. Mēli pārlej ar 2,5 l ūdens un vāra līdz mēle ir gatava. Mēli tūlīt izņem no katla un pārlej ar aukstu ūdeni, atstāj uz min. 10, noņem ādu un buljonu izkāš. No nierēm nogriež taukus, krusteniski iegriež (bet ne līdz galam) un sagriež lielos gabalos. Nieres pārliek bļodā, pārkaisa ar dzeramo sodu, pievieno etiķi, sajauc visu un atstāj uz 20 min. Nieres kārtīgi noskalo lielā ūdens daudzumā.
2. Bekonu sagriež plānās šķēlītēs, liek katlā ar biezu apakšu un izkausē taukus, apmēram 5 min. Sīpolus sagriež smalkos kubiņos un pievieno bekonam, apcep visu kopā apmēram 10 min, kamēr sīpolu kļūst zeltaini.
3. Atsevišķi pannā apcep teļa gaļu un cūkgaļu, sagrieztu palielos gabalos, līdz brūnai garoziņai un liek katlā pie bekona un sīpoliem. Pārlej ar buljonu, kas palika no mēles vārīšanas un vāra 30 min.
4. Tajā pašā pannā uz lielas uguns (pannai jābūt ļoti karstai) apcep nieres mazām porcijām, lai neiztek sula un pārliek katlā pie pārējās gaļas. Vāra 10 min. Mēli sagriež palielos gabalos, desiņas aplīšos, pievieno buljonam un vāra vēl 10 min. Gurķus sagriež un kopā ar gurķu rasolu pievieno zupai. Turpat pievieno kaperus, sāli, piparus, tomātu pastu, apsedz ar vāku un vāra vēl 10 min.
5. Pasniedz zupu karstu ar krējumu un smalki sakapātiem zaļumiem

| View