Pazīstamākais ēdiens Ziemassvētku vakarā daudzām ģimenēm bija siļķu salāti jeb «duča ēdiens». Skaitlim «divpadsmit» Ziemassvētku laikā ir ievērojama loma. Tāpēc ari salāti jāveido no 12 sastāvdaļām. Namamātei ļoti jāuzmanās, lai kādu sastāvdaļu neaizmirstu. Kartupeli, burkāni, āboli, sīpoli, siļķe, marinēti gurķi, sāls, pipari, kūpināta gaļa, augu eļļa, etiķis un sinepes ir jāsavieno vienā gardā veselumā — tā to pieprasa «duča ēdiena» pagatavošanas recepte. 1. Kartupeļus, burkānus, gurķus un ābolu sagriež vienāda izmēros kubiņos vai strēmelītēs. Siļķi un kūpinātu gaļu sagriež kubiņos. Sīpolu sagriež smalkos kubiņos. Visu saliek salātu bļodā. Sastāvdaļas
Pagatavošana 20 min
2. Eļļu uzputo bļodā ar sinepēm, etiķi, sāli un svaigi maltiem pipariem. Pārlej salātiem, apmaisa un līdz pasniegšanai glabā ledusskapī.
Duča ēdiens
