Cūkas cepetis vīna un sinepju mērcē

Sastāvdaļas

  • 1 kg cūkas pleca gabala ar ādu
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 125 ml sarkanvīna
  • 4 burkāni
  • 3 sīpoli
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 maza sakņu selerija
  • 3 cm liels ingvera gabaliņš
  • 2 lauru lapas
  • 2 ēdk. pūdercukura
  • 1 ēdk. tomātu pastas
  • 1 tējk. sinepju
  • dzidrināts sviests
  • sāls, malti melnie pipari

Lai gan produktu saraksts un gatavošanas apraksts izskatās gana garš, cepšanas gaita ir vienkārša. Ja vienu reizi būs pamēģināts, nākamās jau šķitīs pašsaprotamas. Cepetim piedevās der vārīti kartupeļi, arī tvaicēti dārzeņi.

Pagatavošana 240 min 5 porcijas

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 130 grādiem.
2. Cepešpannā izkausē 1 tējk. sviesta un apcep gaļu no visām pusēm, izņemot ādas pusi.
3. Gaļu izņem no pannas, ielej buljonu un uzkarsē.
4. Ieliec gaļu ar ādu uz leju un uz 1 stundu ievieto cepeškrāsnī.
5. Tikmēr dārzeņus sagriez paprāvos gabalos un apcep sviestā.
6. Gaļu izņem no krāsns un no cepešpannas. Buljonu izlej bļodā. Karstumu krāsnī palielini līdz 160 grādiem.
7. Cepešpannā ieber dārzeņus. Cepeša ādu iegriez krusteniski vai rombveidā. Gaļu pārkaisi ar sāli un pipariem, it sevišķi ādu. Gaļu ar ādu uz augšu liec uz dārzeņiem cepešpannā. Ievieto krāsnī un cep aptuveni 1,5 stundas.
8. 15 minūtes pirms cepšanas beigām pannā, kur cepās dārzeņi, sakarsē nedaudz sviesta un karamelizē pūdercukuru.
9. Pievieno tomātu pastu un sarkanvīnu un maisot uzvāri.
10. Pielej buljonu no bļodas un vāri 10–15 minūtes.
11. Cepeti izņem no krāsns un temperatūru paaugstini līdz 220 grādiem.
12. Šķidrumu no cepešpannas izkās un pielej vīna mērcei, bet dārzeņus izmanto citur.
13. Cepeti ar ādu uz augšu liec atpakaļ cepešpannā, ievieto krāsnī un cep vēl 15–20 minūtes. Ja krāsnī ir grila funkcija, der to ieslēgt, lai virsiņa apcepas kraukšķīga.
14. Tikmēr cepeša mērcei pievieno lauru lapas, ar naža spalu saspaidītus ķiplokus, šķēlītēs sagrieztu ingveru, sinepes, sāli un piparus un vāri 10–15 minūtes. Ja vajag, mērci iebiezini ar kartupeļu cieti.