Choucroute Royale jeb karaliskie kāposti ar desiņām un speķi

Sastāvdaļas

  • 2 kg skābētu kāpostu
  • 2 biezas speķa ādiņas
  • 2 burkāni
  • 2 kartupeļi
  • 2 sīpoli
  • ½ tējk. melno piparu graudu
  • ½ tējk. ķimeņu
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 4 krustnagliņas
  • 12 kadiķogas
  • 2 lauru lapas
  • 1 timiāna zariņš
  • 1 cūkas stilbiņš
  • ½ pudeles sausā rīslinga
  • 2 pirksta biezuma šķēles caurauguša speķa
  • 4 žāvētas desiņas
  • 600 g cūkas šķiņķa
  • 4 mazas ķiplokdesiņas
  • 1 vārāmā desiņa
  • Sāls

Aplami domāt, ka lielāko skābēto kāpostu ēdāju gods pienākas vāciešiem, viņiem uz papēžiem min franči un beļģi. Choucroute Royale recepte nāk no Elzasas reģiona Francijā. Šis ir pavisam vienkāršs ēdiens, kas neprasa no pavāra nekādas īpašas prasmes. Vajadzīgs vien spēja salikt visu traukā un pacietība to cepot. Noderēs labs cepammtrauks ar vāku (derēs arī mums zināmā pīle). Starp citu, nežēlo vīnu, tieši tas šim vienkāršajam ēdienam piešķirs karaliskumu.

Pagatavošana 200 min 6 porcijas

1. Nomizo un sagriez gabalos burkānus, kartupeļus un sīpolus. Lielā čuguna vai kādā citā sautējamā katlā ieklāj speķa ādiņas.
2. Virsū kārto pusi skābēto kāpostu, sīpolus, burkānus un kartupeļus, uzber piparus un pārējās garšvielas.
3. Liec virsū cūkas stilbiņu, šķiņķa gabalu un speķi, pārkaisi ar sāli, pārklāj ar atlikušajiem kāpostiem.
4. Pielej vīnu un 250 ml ūdens, uzliec vāku, ievieto līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un sautē aptuveni 2,5 stundas.
5. Kārto virsū visas desiņas un sautē vēl 30 minūtes. Pasniedz sautējamā katlā.

| View