Bumbieru zupa ar riekstiem un zilo sieru

Sastāvdaļas

  • 5 lieli bumbieri
  • 1 ābols
  • 1 burkāns
  • 2 cm ingvera saknes
  • 2 šalotes sīpoli
  • 30g lobītu valriekstu
  • 1/2 gl. baltvīna
  • 50g zilais siers
  • 1 citrona sula
  • 2 ēd.k. brendija
  • 2 ēd,k. sviests
  • 1/2 tējk. kanēļa cukura
  • sāls, pipari pēc garšas

Aukstā bumbieru zupa ar valriekstiem un zilo sieru ir īpaši iecienīta Zviedrijā – Lennebergas apkārtnē. Liekas kaut-kur dzirdēta vieta? Tieši tā, Lennebergā dzīvoja Svensonu ģimene, par kuru esam lasījuši grāmatā par Emīlu.

Pagatavošana 45 min 3 porcijas

1. Bumbierus nomizot un ierīvēt ar citrona sulu, lai nepaliek brūni. Ābolu, burkānu un ingveru kārtīgi nomazgāt un nemizojot sagriezt gabaliņos. Bumbieru mizas, ābolu, burkānu, ingveru ielikt katlā un pārliet ar 1 litru auksta ūdens, pievienot sāli uz naža galiņa, apsegt ar vāku un vārīt 20 min. Noņemt no uguns, izkāst caur sietu. Mizas izmest, mums vajadzīgs tikai buljons.
2. Bumbierus iztīrīt. Vienu bumbieri sagriezt mazos gabaliņos, pārliet ar brendiju, citrona sulu, apsegt ar plēvi un nolikt ledusskapī līdz pasniegšanai. Pārējos bumbierus sagriezt pēc izvēles.
3. Sīpolus smalki sakapāt un apcept sviestā katla ar biezu dibenu apmēram 5-6 min. Pievienot bumbierus un cept vēl 7-10 min. Pievienot vīnu, pārkaisīt ar cukuru un pipariem, samaisīt un vārīt vel 3 min. Noņemt no uguns un atdzesēt. Riekstus apcept sausa pannā. Sieru ielikt saldētavā uz 10-15 min. Bumbieriem pievienot buljonu un sablendēt.
4. Pasniegt ar riekstiem un drupinātu sieru