Borščs

Sastāvdaļas

  • bietes
  • kartupeļi
  • skābēti kāposti
  • 1-2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 tomāts vai 2-3 karotes tomātu pastas
  • 2-3 ķiploku daiviņas
  • sāls, pipari, cukurs pēc garšas
  • vārīta gaļa
  • 50-100g degvīna
  • etiķis

Es šodien intereses pēc izmeklējos tādu tradicionālu šīs zupas recepti….Meklēju ilgi! Un nevis tāpēc, ka nevar atrast, bet gan tāpēc, ka recepšu ir miljons! … vai nu tuvu tam. Ir gan maskavas, gan ukraiņu, gan lietuviešu, gan zaļais, gan ar gaļu, gan bez gaļas…īsāk sakot – tādu klasisku nemaz neatradu. Par ko es runāju?! Par BORŠČU! Vikipēdijā atradu, ka vienā tikai Ukrainā ir ap 40 boršča paveidi un katrā reģionā vāra pa savai modei.

Pagatavošana

1. Katlā saliek sagrieztus kartupeļus, kāpostus, sarīvētas bietes (es parasti ņemu svaigas) un pārlej ar ūdeni. Vāra uz mazas uguns. Es parasti uzreiz salieku visas garšvielas un sāli/piparus. Uz pannas apcep smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un kā pēdējo pievieno tomātu vai tomātu pastu, apcep un pārliek visu katlā. Vāra līdz dārzeņi ir mīksti.
2. Tad saliek zupā sagrieztu vārītu gaļu, pielej degvīnu (ar to prātīgi – par daudz būs par skādi, labāk pa bišķim) un ļauj kādu stundu ievilkties. Labāk jau atstāt līdz rītam.
3. Lai zupa būtu biezāka, pāris kartupeļus var novārīt veselus un ielikt zupā jau samīcītus. Vārīšanas procesā zupa var zaudēt savu košo krāsu – var pieliet mazliet etiķi. Tas atgriezīs zupai sārto toni. Jau šķīvī liek krējumu, saspiestus ķiplokus, svaigi maltos piparus.

| View