Astoņkāju salāti “Parex glābšana”

Sastāvdaļas

  • 1-1,2 kg svaigi astoņkāji
  • 6 vidēji lieli kartupeļi
  • 1 citrons
  • 1 balts sīpols
  • 1 sarkans sīpols
  • 1 burkāns
  • 2 ēd.k. vīna etiķis
  • zaļumi
  • olīveļļa
  • sāls, pipari

Veikalu plauktos aizvien biežāk atrodamas dažādas zivis, vairāku veidu garneles, mīdijas un pat astoņkāji. Un vēlamies jūs iedrošināt – neejiet garām šiem eksotiskajiem radījumiem. Pareizi pagatavojot, jūs un jūsu viesi baudīs lielisku un neaizmirstamu maltīti!

Pagatavošana / 4 porcijas

  1. Vispirms astoņkājis ir pareizi jānovāra, lai nebūtu sīksts. Pirms vārīšanas astoņkāji vajag izklapēt ar gaļas āmurīti, gluži kā gaļu pirms karbonādes cepšanas. (Iesakam astoņkājus pirms šī procesa ievietot maisiņā, tā jūs pasargāsiet savu virtuvi no pārliekas netīrības). Izklapētus astoņkājus liek katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno sagrieztu 2-4 daļās burkānu, balto sīpolu, citronu un vīna korķi.
    Priekš kam to vīna korķi? Tradīcija – tā darot īstie itāļu zvejnieki.
    Sāli vārot nepievienojam.
    Uz lēnas uguns astoņķājus vāra apm. 30 min., uguni izslēdz un astoņkajus atdzesē, neizņemot no katla. Ja astoņkājis ir liels, pāri 1kg, tad jāvāra apm. 40 min (mums bija trīs skaistuļi pa 400g un ar 30 min. pietika).
  2. Astoņkājus iemarinē. Atdzesētam astoņkajim novelk ādiņu, sagriež mazākos gabalos un pārliek traukā. No atlikušā citrona izspiež sulu un pievieno astoņkājiem, pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem, pievieno zaļumus un vīna etiķi. Apmaisa un marinē 3-4 st.
  3. Novāra kartupeļus ar visu mizu un vēl siltus nomizo. Sagriež mazākos gabalos. Sarkano sīpolu sagriež ripiņās. Kartupeļus un sīpolus pievieno astoņkājiem, pārlej ar olīveļļu, pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
  4. Pasniedz, kamēr kartupeļi vēl silti.