Ir pagājuši tie laiki, kad suši un ruļļi bija kuriozs, ko ne katrs uzdrošinājās izmēģināt. Japāņu virtuve tagad ir diezgan izplatīta un iecienīta. Tomēr, neraugoties uz to, daudzi cilvēki joprojām nezina daudzās suši etiķetes nianses un ēd ruļļus nepareizi, sākot ar kokteiļlīpiņu lietošanu un beidzot ar sojas mērces daudzumu. Varbūt ir pienācis laiks iemācīties, kā pareizi ēst populāro japāņu ēdienu, jo īpaši tāpēc, ka tas padarīs to garšu daudz labāku?
1. Daži kodumi nav paredzēti ruļļiem
Dažkārt iebāzt mutē veselu suši gabalu vai lielu rullīti var būt mazliet sarežģīti. Tomēr šis ir viens no tiem stingrajiem noteikumiem, ar kuriem jums ir jāsamierinās vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ēst to visu uzreiz ir vienīgais veids, kā izbaudīt perfektu zivju, rīsu un wasabi harmoniju. Otrkārt, austrumu etiķetes noteikumi neļauj ruļļus sadalīt vairākās daļās, jo tas varētu aizvainot pavāru. Un, treškārt, sadalītu porciju būtu vienkārši neērti ēst.
2. Sojas mērce un wasabi: sajaukt vai nē?
Daudzi ruļļu un suši cienītāji dod priekšroku gabaliņam wasabi un sūta to uzreiz ēdienā kopā ar sojas mērci. Tad ar kociņiem samaisiet, lai šajā mazajā ēdienkartē radītu ļoti pikantu un bagātīgu maisījumu. Tas, protams, padarīs rullīšus pikantākus, taču patiesībā tas kaitē ēdiena garšai. Pārāk daudz wasabi sabojā japāņu suši maigo aromātu un garšu. Īpaši tāpēc, ka bieži vien minimālo nepieciešamo pikantās piedevas daudzumu jau ir ielicis pavārs.
Fakts: lielākajā daļā komerciālo suši ruļļu patiesībā nav svaigi maltu wasabi, bet gan mārrutku, sinepju un zaļās pārtikas krāsvielas maisījums. Tomēr labos restorānos wasabi garša ir diezgan pikanta, tāpēc pievienot ēdienam lielu daudzumu noteikti būtu kļūda.
3. Pārāk daudz sojas mērces
Nevar noliegt, ka mēs esam ļoti atkarīgi no sāls. Un sojas mērce ar visām tās lieliskajām piedevām garšo vēl labāk nekā parastā sāls. Tad kāpēc gan neizliet labu porciju šīs kārdinošās piedevas tieši uz suši vai nepiemērkt ruļļus sojas mērcē no visām pusēm? Rīsi ir ļoti absorbējoša viela, un pārāk liels sojas mērces daudzums gandrīz pilnībā izjauc maigo ēdiena garšu. Izvēloties sastāvdaļas, šefpavārs cenšas radīt perfektu līdzsvaru, lai uzlabotu zivju un rīsu garšu un tekstūru, jums tikai jāuzticas viņam un nedrīkst ļaunprātīgi izmantot mērci.
4. Nepareizas nūjiņas
Ēdiena pasniegšana ar kociņiem tiek uzskatīta par nelaimi, jo šo metodi parasti izmanto sēru rituālos. Ēdiena uzlikšana mīļotajam uz šķīvja ar kociņiem ir rūpju pazīme, taču labāk ir kociņus nelietot. Par nepieklājīgu kļūdu tiek uzskatīta arī viena kociņa kā naža lietošana, kociņus nedrīkst izmantot, lai rakņātos ēdienā un žestikulētu – tā ir sliktu manieru pazīme, kas var aizvainot īstu suši pavāru. Zobu kociņa berzēšana uz kociņa ir zīme, ka, jūsuprāt, kociņi ir sliktas kvalitātes.
5. Ingvera lietošana uzturā īstajā laikā
Marinēts ingvers, pasniegts kopā ar suši, ir garšīgs. Taču tas nenozīmē, ka gabaliņš jāieliek uz katra ēdiena, kas nonāk mutē. Lai nesabojātu svarīgo garšas līdzsvaru, sojas mērcei nedrīkst pievienot arī ingveru. Ja ēdienam tas ir labāk, šefpavārs pats uzliks gabaliņu uz suši. Patiesībā marinēts ingvers ir paredzēts garšas atsvaidzināšanai pirms jauna ēdiena lietošanas, nevis dekorēšanai vai garšvielu pievienošanai.
6. Nepieciešamība izmantot rokas
Nav kauns, ja kāds nezina, kā lietot kociņus, vai pirmo reizi mēģina ēst ar tiem. Ja jums tas ir vieglāk, ir pilnīgi dabiski ņemt ruļļus ar rokām. Tas ir labāk, nekā ar nūjiņām pārvērst smalkas maltītes rīsu un zivju kaudzē.
7. Jums nevajadzētu ēst brūno rīsu suši
Brūnie rīsi ir daudz uzturvērtīgāki un veselīgāki nekā baltie rīsi. Tie ir pilngraudu graudaugi un ir bagāti ar svarīgām uzturvielām, šķiedrvielām un antioksidantiem, taču brūnie rīsi nav piemēroti suši pagatavošanai. Tas sabojā maigo bulciņu garšu un aromātu un pasliktina pārsteidzošā ēdiena kopējo struktūru.
8. Ko es varu dzert kopā ar ruļļiem?
Ja vēlaties japāņu ēdienus pasniegt kopā ar alkoholu, ir svarīgi izvēlēties pareizo dzērienu. Lai gan valda uzskats, ka sakē jādzer kopā ar bulciņām, īsti pavāri zina, ka tā ir rupja kļūda. Tradicionāli Japānā sakē netiek pasniegts kopā ar rīsu ēdieniem. Tā vietā vīnogu vīns vai alus organiskāk papildinātu ēdienu.
9. Ēdiet pietiekami ātri.
Parasti jūs vēlaties, lai vakariņas būtu sātīgas un ilgtu pāris stundas. Taču suši un ruļļi nav piemēroti tik garai maltītei, kā tas būtu iespējams ar desas šķēlītēm vai nesteidzīgi apēstām olīvām. Temperatūras kontrole ir ļoti svarīga, lai japāņu ēdiens iegūtu perfektu garšu. Īstā japāņu restorānā dažādu ēdienu pagatavošanai rīsus pasniedz noteiktā temperatūrā, un, tiklīdz tā mainās, ēdiena konsistence un pilnvērtīga garša tiek apdraudēta. Rīsiem rullīšiem jābūt siltiem un mīkstiem, lai tie labi garšo tikko pagatavoti, nevis aukstiem un cietiem